Hoe Maak Je Hummus op Palestijnse Wijze

Hummus is een van de meest iconische gerechten uit het Midden-Oosten en vormt een essentieel onderdeel van de Palestijnse keuken. Dit romige en smaakvolle gerecht is perfect als dip, bijgerecht of zelfs als smeersel op brood. Vandaag delen we een traditioneel Palestijns recept voor hummus, zodat je thuis kunt genieten van deze heerlijke klassieker.

VEGAN

6/30/20242 min read

a bowl of hummus with a garnish on top
a bowl of hummus with a garnish on top

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten (of 1 blik kikkererwten van 400 gram, uitgelekt en afgespoeld)

  • 1 theelepel baking soda (als je gedroogde kikkererwten gebruikt)

  • 120 ml tahini (sesampasta)

  • 60 ml vers citroensap (ongeveer 1 grote citroen)

  • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 60 ml olijfolie, plus extra voor garnering

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • Zout naar smaak

  • Water (indien nodig)

  • Paprikapoeder en verse peterselie voor garnering

Stap-voor-Stap Instructies

  1. Kikkererwten Voorbereiden:

    • Gedroogde Kikkererwten: Week de kikkererwten een nacht in ruim water met de baking soda. Spoel ze de volgende dag af en kook ze in vers water tot ze zacht zijn, ongeveer 1-2 uur. Giet af en laat afkoelen.

    • Blik Kikkererwten: Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel ze dan goed af en laat ze uitlekken.

  2. Kikkererwten Pureren: Doe de gekookte kikkererwten in een keukenmachine en mix tot een gladde puree. Voeg eventueel een beetje water toe om het pureren te vergemakkelijken.

  3. Tahini en Citroensap Toevoegen: Voeg de tahini, het citroensap, de fijngehakte knoflook en het komijnpoeder toe aan de gepureerde kikkererwten. Mix opnieuw tot alles goed gemengd en glad is.

  4. Olijfolie en Kruiden: Voeg de olijfolie toe en meng goed. Breng op smaak met zout. Als de hummus te dik is, kun je een beetje water of extra olijfolie toevoegen tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.

  5. Serveren en Garneren: Schep de hummus in een serveerschaal en maak met de achterkant van een lepel een klein kuiltje in het midden. Giet een scheutje olijfolie in het kuiltje en bestrooi met paprikapoeder en verse peterselie.

  6. Genieten: Serveer de hummus met warm platbrood, pita, of verse groenten zoals komkommer, wortels en paprika.

Tips voor de Perfecte Hummus

  • Vers is het beste: Gebruik verse citroensap en goede kwaliteit olijfolie voor de beste smaak.

  • Extra romig: Voor een extra romige hummus, kun je de kikkererwten na het koken pellen. Dit is een extra stap, maar het resultaat is een super gladde hummus.

  • Variaties: Voeg voor een smaakvariatie geroosterde rode paprika’s, geroosterde knoflook of zelfs avocadopuree toe aan je hummus.

Met dit traditionele Palestijnse recept voor hummus breng je een stukje van het Midden-Oosten naar je eigen keuken. Of je nu een feestje organiseert of gewoon een gezonde snack wilt, deze hummus is altijd een hit. Eet smakelijk!